Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki, utworzona w 1996 roku, kształci studentów dla szeroko rozumianej branży turystycznej w zakresie hotelarstwa, gastronomii, turystyki i rekreacji. Kształcimy przyszłych specjalistów, odpowiedzialnych za rozwój turystyki i rekreacji w administracji rządowej i samorządowej, w organizacjach społecznych, w biurach podróży, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych, centrach rekreacji i odnowy biologicznej, gospodarstwach agroturystycznych i ośrodkach doradztwa rolniczego, organizacjach społecznych, fundacjach i stowarzyszeniach. Przygotowujemy młodzież do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży turystycznej, rekreacyjnej, hotelarskiej i gastronomicznej. Staramy się zaszczepić naszym studentom nawyki do ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego oraz aktywnego uczestnictwa w życiu społeczno-ekonomicznym.
Wszystkie zajęcia odbywają się w uczelnianym kampusie przy ulicy Chodakowskiej 50 w Warszawie. W budynkach Uczelni mieszczą się nowoczesne aule, sale wykładowe, seminaryjne i ćwiczeniowe, pracownie, laboratoria językowe z TV-sat, sale komputerowe z dostępem do Internetu, biblioteka, czytelnia, siłownia, sale gimnastyczne i fitness, gabinet lekarski, bufet. Uczelnia posiada Ośrodki Szkoleniowe: na Mazurach – w Ogonkach k/Węgorzewa oraz w Beskidzie Sądeckim – w Tyliczu k/Krynicy Zdrój, gdzie organizowane są programowe obozy turystyki przygodowej i aktywnej.
Nauka kończy się zaliczeniem wszystkich przedmiotów i ćwiczeń, złożeniem i obroną w wyznaczonym terminie pracy dyplomowej. Absolwent otrzymuje Dyplom Licencjata Turystyki i Rekreacji w wybranej specjalności lub Dyplom Magistra Turystyki i Rekreacji oraz suplement obrazujący przebieg studiów.